Rovvig Efterskole

Begyndelsen 1982

 (Denne side er et udkast den er langt fra færdig )
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                   

1983

Inledning
Begyndelse
Straffeloven:
1975 - 1985
Mobning & Kontroverser
Forstanderen (den første)
Lærene
Lovegrundlag


Indledningsvis  Indledningsvis hvis det som du læser her ser lidt mærkeligt ud , så er det fordi jeg hverken behersker tegnsætning eller retstavning , nu har gud som bekendt opfundet stave kontrolen , hvad nogen gange virker fint andre gange for jeg byttet forket stavede ord ud med ord der betyder noget helt andet + jeg glemmer at skrive ord - min korektur læser begynder at nærme sig de 80 år , men las os nu se om der ikke kommer en anden. Det er af væsentligt betydning at kommende elever og deres forældre forstår , hvis de falder over denne side at den INTET har med Rovvig efterskole at gøre her tre årtier efter dette er skrevet , målet er at beskrive skolens begyndelse primært som jeg ser den og det år der gik fra sensommeren 1982 til sommeren 1983. Men hvad jeg tror og håber er at ikke alle men de fleste vil opleve de stifter venskaber for livet og for en tid sammen med andre mennesker , de aldrig vil glemme - selv kender jeg stadigt omkring 17 af de ca 40 elver der var på den første årgang og regner en del af dem , som mine næreste venner - så hvis du trives på skolen så tænk over at dette er en enstående oplevelse der aldrig kommer igen og du er sammen med nogen mennesker , hvoraf nogen af dem kommer du aldrig til at se igen - så nyd øjeblikket værn om det.

 Lad det hermed være sagt der sikkert findes mange andre måder at have oplevet det på , der er lige så valide som nærværende. Skolen blev til den bedre del af min ointering stiftet af nogen friskole folk i begyndelsen omkring 1980 rene fra West jylland , Generation 68 var stadigt unge den gang dvs de var i 30 rene , jeg vil tro de fleste af de egentligt få lære der var på skolen også kom fra Friskole milijøet og andre efterskoler . Jeg tror ikke vi meget mere ind 36 elver på første dagen , lærerne arbejde på 3/4 løn sikkert med et en arbejdes uge på over 80+ arbejdes timer - jeg vil tro man havde været nød til at rekruttere elever fra komunerne af de mere belastede ellers var det os Folkeskole og friskole elver der blev blandet sammen - hvad nok var skolens første ilddåb - jeg tror den misantropi der prægende folkeskolen i 70 og begyndelsen 80 rene var fremmed for disse mennesker og den kynisme -og defaitisme som prægede eleverne derfra. Men det fungerede i det store hele godt og efter en tid var vi blandet godt sammen.
Selvom skolen næppe havde ret mange penge , så fik vi altid go mad - der var nogen få af os der ikke var vand til at få mad regelmæsig og da slet ikke go mad , vi vand til at æde til vi blev dårlige når lejlighed bød sig , hvad selvf udgjorde et problem i starten , men efter nogen uger gik det så småt op for os at maden ikke hørte op , med at komme. . 

 

Hvis du vil se det i et åbent (og dermed større)  vindu så tryg  HER


                                     1975 - 1985
Jeg læst Lisbeth Zornig Andersen bog  "Zornig - vrede er mit mellemnavn" & jeg har set tv udsendelsen "min barndom i helved" der ligger her ved sinde af på youtube , Lisbeth bidrager med bogen som et sidestykke til  Ondskaben af Jan Guillou , fra forskelige årtier , Lisbeth historie og bog er af en grusomhed , der til herrens pris var meget mere undtagelsen i reglen , men det psykiske klima man læser om i bogen , den følelsesmæssige afstumpethed , der prægede 70 -og den første halvdel af 80 rene var også mere reglen ind undtagelsen , det var sådan nogen mennesker vi var og den dag i dag er et produkt af.
Ian Curtis bemærkede i 1979 et år før hans selvmord på sangen "I REMEMBER NOTHING "
- Frit oversat : jeg tog til havets dyb , hvor alle håb sank i min søgen efter dig.
       Der er ingen tvil om 90 rene var bedre ind 80 rene og 80 rene bedre ind 70 rene og før vi for set os om - står muntre SS folk i 40 rene på deres vej fra Nazi tyskland og skyder værgeløse mennesker på vej igenem polen ind Rusland i 100 000 vis ubevæbnede mennesker der aldrig har gjort dem noget som helst , det har altid været meget være , men at det har været være gjorde det ikke bedre.
70 rere og 80 rene indstilling var at der var ikke nogen problemer der var større ind man slet og ret kunne tage sig sammen og der var ikke nogen go undskyldning for ikke at øve tysker verber hvor som helst når som helst , hvad ville åbne en fremtid med havudsigt  ligegyldighed og håbløshed. Men tiden er en anden - jeg har søkende der er født i 86 og 91 der har en helt anden tilgang optimisme og kreativitet , som var fremmed for den gang.
Bjrane Reuter skrev om den tid jeg taler om  : "Og i provinsbyerne vokser småborgelighedens , hårdnakkede, stedsegrønne planter som triffider ,avlet af misundelse, snæversynethed og dumhed. Alt sammen til at se . Alt sammen til at forstå ... "


                                                   Mobning

Mobning fandt praktisk talt ikke sted , der var episoder men ikke som dem man kendte dem fra folkeskolen - med briller overvægt skæve tænder og hvordan man nu eller faldt uden for gennemsnittet - Forstanderens søn var lidt foran os andre da vi begyndte og han indtog en slags leder position , der skrumpede ret hurtigt som vi lærte hinanden at kende til og den blev med tiden både utålelig og paniske og en hin saglig aften smed han en glas mælk i hovedet på mig under aftens maden , jeg sagde du er færdig - og han nåede da heller ikke længer ind uden for døren før min ven Thomas nikkede ham en skalle , der sendte ham til tælling , Jeppe og jeg delte værelse med ham vi hængte en flag op i mellem han og vores del efter 14 dage trådte han ud af skolen og kom  sikkeret på en almindelig skole på mors.
  Bevidst eller ubevidst så vil der altid være hiraki og rolle fordeling lige så snart der er mere ind 5 mennesker sammen , men jeg synes ikke det var på en udtalt usund måde og det var mit indtryk de fleste trivedes i det hele taget godt og den mangel på trivsel der forekom var importeret hjemmefra og ikke , som sådan en del af skolens dagligdag. Bevares selvf var der kontroverser - det er der altid i mellem teenager , det kommer og forsvinder så igen.

                                                   Forstanderen (den første)

Skolen første forstander hed Frede , han boede tæt på skoleshakespeareshakespearen med sin kone Kitte og sønen Troels , Kittes rolle står for mig i uklrhed - men hun var der meget . Frede var som menneske i det store hele et venligt menneske ,  han talent for at omgåes teenager kan muligvis debateres når han inderligt bad morgen bøn læste højt af  Shakespeare`s Hamlet , tror jeg nok han gjorde det mere for sin egen ind vores skyld - mere problematisk var han kunne bære nag - hvis man skal arbejde konstruktivt med teenager så skal man være klar over det man siger den ene dag mener man ikke nødvenidigvis dagen efter og hvis der skal være en kontrovers , så skal man tage den nu og her  , hvis man føler sig trådt over tæeren så skal man hverken være lære eller forstander - jeg ved ikke hvad der skete men nogen af lærene blev træt af ham ssammen med skolen bestyrelse og de regende med at smertefrit at kunne fyre ham og det fortjente han trods alt ikke at blive behandlet på den måde , hvad de bedste mennesker indså folk som Lisbet Wolters far Lasse Herbst Bodil Busk min Mor osv og den første afstemning faldt faktisk ud i Fredes favør , hvorefter der blev fremtryllet en regel der sagde der skulle være mere ind 66.6 % stemmer for at stemme bestyrelsen ned , hvorfor det kom til en ny afstemning - hvor bestyrelsen indkaldte alt havd der kunne kravle og går også blev han fyret ... hvad nok var en rigtig men stadig usympatisk beslutning. Det skal for en go orden skyld siges jeg er ikke præcist huske , omstændighederne - men skulle jeg blive oplyst på ny vil jeg rette det.
.                                                                       Lærene


Jørgen Gummesen
Asker -& Kirsten Brodersen
Hugo -& Lisbeth
Berit
Kristine (Køkken)

Jørgen er sikkert en af de bedste lære der nogensinde har undervist nogen som helst i noget som helst , han kunne tryllebinde os med at fortælle historier udner undervisning  kunne finde de reourser der lå i en hver elev og få denne til at yde sit bedste  om det var i engelsk eller læder undervisning - for Jørgen var daglidagen ikke delt op i mellem lære og elver men intese diskusioner om alt muligt , ved gensynes festen ved skolens 25 års fødeselsag kunne man også tydligt se gensynes glæden i mellem Jørge og han gamle elever ... ikke hermed sagt at Jørgen va hævet over at have en dårlig dag , for det var han ikke - MEN man kunne sige det til ham  og han tog det faktisk til sig.

Asker var fra Sønder Jylland og det første år gifte med Kirsten Asker var i højeste grad sønder jyde med den nationalisme der følger med , men som lærte Asker at kende til var han et helt igenem hæderligt mennesker - han havde b.la foto  hvad til trods for dårlige kemikalier og papri fungerede , jeg kan ikke huske hvad han eller undeviste i , det har sikkert været matematik.

Kirsten var den efter Jørgen den man talte ud med og hun delte gavmildt ud af sine private tanker og var et bestemt udemærket menneske.

Hugo stod for gymnastik har var også venligheden selv

Berit var fritænkeren med sine bare 24 år , men jeg tror vejen fra læreudanselsen til virkeligheden i daglidagen på en efterkskole overhalede hende inde fra og uden om - jeg synes som året gik blev hun mere bitter og  fjendsk  og der kom en tilbøjelighed til at udøve magten fordi hun havde den , hvad som bekendt korumpere   ved en enkelt lejlighed havde jeg været ved tandlæge i midt jylland og som resultat af dette kommet en time sener ind vi skulle , men frem kom jeg og på vejen tilbage stak jeg hovedet ind sagde hej til min kæreste , hvad hun så opdagde og det fik de mest  tåbelige konsikvenser der er noget galt når folk ikke længre har højt til loftet og mister kontakten med deres sunde fornuft  , den nye forstander fyrrede hende da også et år eller to efter  ... men det skal da i retfærdighedens tjeneste siges at jeg har mødt hende efter skolen , hvor hun er et helt igenem udemærket menneske.

Lisbeth  havde jeg pralktisk tal ikke noget at gøre med det er mit indtryk at hun var kontor mus der tog sig af det praktisk (?)  jeg erindre hende kun for 2 dårlige og en go oplevelser ; Jørgen begyndte at fiske om morgenen jeg spurgte om jeg måtte tage med ud og sætte garn og hente dem igen det måtte jeg selvf gerne - men så begyndte kællingen om det ikke kunne lad sig gøre uden en rednings west - nå en sådan skaffede min mor og sagen skulle som sådan være i orden men NEJ der skulle skaffes rednings veste til alle elever før den kunne lade sig gøre , det var så her jeg fik et af mine hysteriske anfald. En anden gang troede jeg hun sad og kørte terror på kvinden min - hvor efter jeg stak hovedet ind på kontoret og stak  hende en serie  eder , hvad var mindre heldigt var, at de rent faktisk sad og havde en ret go snak - men en ting skal hun have hun introducerede os til Jørgen Thorgaards forfaterskab med "Famillien" jeg har sener købt og læst alt hvad han har skrevet ..Lisbethe  var jo ikke ondskabsfuld som de Sadistiske  Tysk lære man kendte fra folkeskolen , der er bare nogen mennesker der ikke er skabt til at være så meget sammen , som vi var.
..

Kristine Køkken : Kristine var og er sikkert stadigt det sødeste menneske , problemet med "Ugen i køkkenet" hvor nogen elever ikke lavede andet ind at være i køkkenet var for mit vedkomende at køkkenet var bygget til folk på mellem 160 og 178 cm og når man , som jeg er 190 cm så for man før eller sener helvedes ondt i ryggen af at stå  , som en pygmæ - så det var sgu en lang uge  .... men det var mit indtryk at de fleste så frem til og Jens Bruun der var lige så høj som mig klarede det  uden smerter , så jeg tror det er et spørgsmål om at have en ryg der er stærk nok ...til at stå i en dårlig stilling længe...

1983

Grundlovens §77:

  
 "Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende
forholdsregler kan ingensinde på ny indføres."

potentiel konflikt men Injurielovgivningen ?
.
Straffeloven:
§ 267. Den, som krænker en andens ære ved fornærmelige ord eller handlinger
eller ved at fremsætte eller udbrede sigtelser for et forhold, der er egnet
til at nedsætte den fornærmede i medborgeres agtelse, straffes med bøde
eller fængsel indtil 4 måneder.

.